.

Διαφήμιση

 

 

User login

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην ΕΡΤ

O Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, 30 Μαΐου 2016, συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στη διάρκεια της εκπομπής «Αθήνα-Θεσσαλονίκη» και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Χρήστο Γιαννούλη.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Επειδή περιμένει ο Υπουργός ο κύριος Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ας πάμε πρώτα εκεί. Είναι  στο τηλέφωνο. Δεν κατορθώσαμε να τον έχουμε σε ‘’link’’. Καλημέρα σας Υπουργέ.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας. Καλημέρα και στους τηλεθεατές σας.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν  έχουμε να πούμε μαζί και τα θέματα της Ειδομένης, η οποία μετά από αρκετούς μήνες εκκενώθηκε. Το θέμα τώρα κύριε Υπουργέ είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες και μάλιστα από την αστυνομία ότι πολλοί άνθρωποι από αυτούς που έφυγαν, μάλλον κάποιοι δεν δέχτηκαν να μπουν σε πούλμαν και να μπούν στα κέντρα φιλοξενίας. Έφυγαν μόνοι τους και έχουν φτιάξει μια άλλη Ειδομένη σε κάποιους διαφορετικούς χώρους, μάλιστα σε κάποια βενζινάδικα και είναι γύρω στα 3.700 άτομα.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε. Στην Ειδομένη και στη γύρω περιοχή ήταν γύρω στις 13.000 κόσμος, στην ίδια την Ειδομένη εκεί που εκκενώθηκε ήταν γύρω στις 8.000. Εμείς εκκενώσαμε με τον ομαλότερο τρόπο χωρίς καμία χρήση βίας την περιοχή, προηγήθηκε προεργασία τις προηγούμενες βδομάδες. Οι άνθρωποι είδαν ότι είναι καλύτερο να πάνε σε οργανωμένους χώρους όπου δεν συγκρίνεται η κατάσταση σε σχέση με το λασπότοπο της Ειδομένης.

Κάποιοι έφυγαν μόνοι τους από τις προηγούμενες μέρες και πήγαν σε οργανωμένους χώρους και κάποιοι έφυγαν τις μέρες της επιχείρησης. Μένουν ακόμη γύρω στις 2.500 άτομα σε δύο χώρους στην περιοχή. Θα τελειώσουμε κάποιες οργανωμένες δομές τις επόμενες μέρες και θα μεταφερθούν και αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα.

Δημοσιογράφος: Γι’ αυτά τα άτομα που λέμε ότι διέφυγαν και για τα οποία υπήρξαν και εικόνες, ρεπορτάζ  με εικόνες, ότι έχουν πάει και έχουν κατασκηνώσει σε τρία βενζινάδικα και έχουν κάνει ένα νέο καταυλισμό εκεί. Τι θα κάνετε; Για να το καταλάβουμε πιο συγκεκριμένα.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπήρχαν αυτοί οι καταυλισμοί, είναι σε ένα ξενοδοχείο μικρό, γύρω από ένα ξενοδοχείο μικρό και ένα βενζινάδικο. Σας είπα ότι τις επόμενες μέρες θα μεταφερθούν και αυτοί οι άνθρωποι στις οργανωμένες δομές. Είναι ασύγκριτα καλή η κατάσταση εκεί που τους πάμε έχουν στέγη, έχουν τροφή. Δεν συγκρίνεται, είναι οργανωμένος  χώρος.

Δημοσιογράφος: Αυτές οι δομές πληρούν τις προϋποθέσεις και όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί για να εγκατασταθούν εκεί;

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα δεν συγκρίνεται η κατάσταση. Συγκρίνεται ο λασπότοπος…

Δημοσιογράφος: Δεν συγκρίνεται με την Ειδομένη, προφανώς αλλά η Ειδομένη ήταν ένας άτυπος καταυλισμός.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήταν ένας άτυπος καταυλισμός, ένας λασπότοπος, ένας χώρος μέσα στα χωράφια, χωρίς καμιά υποδομή, χωρίς αποχετεύσεις, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τίποτα. Εκεί που πάνε είναι οργανωμένες δομές με όλα αυτά, έχουν προβλεφθεί όλα αυτά που σας είπα και θα κοιτάξουμε ακόμη να βελτιώσουμε την κατάσταση. Και ξέρετε κάτι….

Δημοσιογράφος: Σας το ρωτάω γιατί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όπως το διαβάζω εδώ μπροστά μου, έχει εκφράσει ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης  στους νέους χώρους και ότι υπάρχουν ελλείψεις.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, η Ύπατη Αρμοστεία και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είναι αυτοί που κλάφτηκαν ας μου επιτραπεί, γιατί έγινε αυτή η μετακίνηση. Αυτή η μετακίνηση έγινε με τον πιο ανθρώπινο τρόπο σε ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες. Να βγουν λοιπόν και να πούνε όλοι αυτοί οι οποίοι παραπονιούνται και γκρινιάζουν και να δείξουν φωτογραφίες της κατάστασης που υπήρχε στην Ειδομένη και της κατάστασης που είναι τώρα και τελείωσα τη φράση μου.

Δημοσιογράφος: Είναι σαν να λέτε ότι η Ύπατη Αρμοστεία δυσαρεστήθηκε που έκλεισε η Ειδομένη. Θα ήταν λίγο άδικο, λίγο σκληρό. Βέβαια εκεί που υπάρχει ένα δίκιο είναι ότι ακροβατούμε εδώ και εβδομάδες, μήνες κύριε Τόσκα μεταξύ του βλακώδους κιτρινισμού και με πρόθυμους φορείς αναπαραγωγής, αλλά και μιας προσπάθειας από την άλλη να υπάρχει ένας κυβερνητικός εξωραϊσμός. Ότι όλα είναι καλά.

Το ερώτημά μου είναι απλό. Υπάρχει σχέδιο συγκεκριμένο για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας για την ασφάλεια των ίδιων των προσφύγων από τον κακό τους εαυτό ή ίσως από τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις αλλά και από την ένταση των στιγμών και της περιπέτειας που ζουν. Υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο; Βρίσκεται σε εξέλιξη; Θα εκπονηθεί; Τι ακριβώς θα γίνει για να νοιώθουν όλοι ασφαλείς;

Γιατί από ότι καταλαβαίνω, με αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα ζήσουμε για αρκετό διάστημα μαζί και καλά θα κάνουμε θα πει κάποιος.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και σχέδιο υπάρχει και, αντί να συζητάμε για τα σχέδια και για τις θεωρίες, εγώ θα προκαλούσα όλους αυτούς οι οποίοι μας κάνουν κριτική -και σε μερικά θέματα καλώς μας κάνουν κριτική- να δούν τις φωτογραφίες, ξαναλέω, της κατάστασης της προηγούμενης και της κατάστασης της τωρινής η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και η οποία δεν έχει βελτιωθεί όσο θα έπρεπε. Επομένως θα πρέπει να μιλάμε για την πραγματικότητα, να μιλάμε για το πώς ήταν στην πράξη τα πράγματα και όχι για το πώς θα θέλαμε υποθετικά.

Δημοσιογράφος: Και το τώρα έχει κάποιους κινδύνους κύριε Υπουργέ. Είναι κάποιοι άνθρωποι, 3 με 4 χιλιάδες σε κάποια σημεία. Η προστασία των πολιτών και των προσφύγων μέσα από τη θεωρία μετατρέπεται σε σχέδιο και γίνεται πράξη. Γι’ αυτό επιμένω στο ερώτημα γιατί καμιά φορά από τη θεωρία όταν χωλαίνουμε έρχονται τα αρνητικά αποτελέσματα στην πράξη.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αλλά ξέρετε κάτι; Από την επιχείρηση η οποία έγινε στην Ειδομένη, μόνο ότι δεν είχαμε σχέδιο δεν μπορεί να πει κάποιος. Και σχέδιο είχαμε και φάνηκε με το πόσο ομαλά εξελίχθηκε το θέμα. Κοιτάξτε να δείτε για να απαντήσω και στο προηγούμενο ερώτημά σας. Όπου συγκεντρώνεται 2 με 3 χιλιάδες κόσμος λογικό είναι να υπάρχουν τριβές, λογικό είναι να  υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα προβλήματα είναι λιγότερα εκεί που υπάρχουν δύο χιλιάδες, παρά  εκεί που υπάρχουν δεκατρείς χιλιάδες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, μετά την Ειδομένη σειρά έχει το Ελληνικό; Γιατί ξέρετε ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και ο αριθμός των προσφύγων, μεταναστών εκεί έχει πολλαπλασιαστεί, υπάρχουν ρεπορτάζ που μιλούν για πολύ σκληρές καταστάσεις που εμπλέκουν παιδιά και υπάρχουν θέματα και περί υγείας, είναι πολλά που έχουνε μαζευτεί.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μισό λεπτό, γιατί εδώ θα πρέπει να διακρίνουμε το μικρό ζήτημα ή το ζήτημα που αγγίζει τους μύθους από την πραγματικότητα. Καταρχάς όπου υπάρχουν δύο χιλιάδες άτομα, λογικό είναι να υπάρχει και μικροπαραβατικότητα, λογικό να υπάρχει… 

Δημοσιογράφος: Για έξι χιλιάδες λένε στο Ελληνικό κύριε Υπουργέ

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι έξι χιλιάδες, αλλά λογικό είναι να υπάρχουν και ένας σωρός άλλα προβλήματα. Δεν μιλήσαμε μόνο εμείς ούτε προσπαθήσαμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση ούτε για αγγελικές καταστάσεις μιλήσαμε.

Είναι η διαχείριση ενός τεράστιου προβλήματος με πολλούς παράγοντες, με πολλές παραμέτρους. Θα σας πάω στο προηγούμενο. Το περίφημο πορνείο της Ειδομένης, η Αστυνομία πήγε εκατό φορές για να το εντοπίσει, δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο, το είχαν κάνει ζήτημα κάποια ξένα ΜΜΕ και αντί να συζητάνε για την αθλιότητα των δεκατριών χιλιάδων ανθρώπων, συζητούσαν για το λεγόμενο πορνείο. Δεν αποκλείω να υπήρχαν και τέτοια περιστατικά.

Δημοσιογράφος: Τα ναρκωτικά και οι βιασμοί που βλέπανε το φως της δημοσιότητας;

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ, συγγνώμη…

Δημοσιογράφος: Λέω, τα ναρκωτικά, βιασμοί μικρών παιδιών που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, αυτά ελέχθηκαν από τις αστυνομικές αρχές και κρίθηκαν ως μύθοι ή απλά δεν μπορέσατε να βρείτε στοιχεία; Γιατί έχει διαφορά το ένα με το άλλο.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ θα σας καλούσα να διαχωρίσετε την πραγματικότητα από τη μυθοπλασία και μάλιστα τη μυθοπλασία η οποία είναι κατευθυνόμενη από πολλές πλευρές.

Δημοσιογράφος: Όπως και να έχει, κύριε Υπουργέ, αν είναι έξι χιλιάδες, αν είναι τέσσερις χιλιάδες στο Ελληνικό, υπάρχει ένας σχεδιασμός αυτή τη στιγμή και αν ισχύουν όλα όσα και να είναι πολύ ακραίες διατυπώσεις. Υπάρχει ένα σχέδιο, κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στο Ελληνικό όπως αποσυμφορήθηκε, άδειασε η Ειδομένη, τις επόμενες μέρες να δούμε κάτι αντίστοιχο στο Ελληνικό;

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα αυτό θα γίνει. Φτιάχνουμε συνεχώς δομές. Εχουμε μετά από λίγη ώρα συνάντηση οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κύριος Μουζάλας, ο κύριος Βίτσας, ο κύριος Δρίτσας δεν θα έρθει γιατί έχει άλλη υποχρέωση. Συνεχώς συζητάμε και ο καθένας βάζει τον τομέα της αρμοδιότητας του για να λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Θα εκκενωθεί και ο Πειραιάς το επόμενο διάστημα, όπως  και το Ελληνικό.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα; Επειδή είπατε ότι σε λίγη ώρα θα υπάρχει η σύσκεψη του Συντονιστικού, των συναδέλφων σας Υπουργών….

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, από τις πολλές συναντήσεις που έχουμε, δεν είναι κάτι…

Δημοσιογράφος: Συζητάτε την γεωγραφική κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας; Σας μεταφέρω από τη Θεσσαλονίκη, το παράπονο της κεντρικής Μακεδονίας ότι έχει το 70% σε αντιδιαστολή με μία δήλωση του κυρίου Τατούλη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι, «α, εμείς εδώ στην Πελοπόνησσο άμα δεν μιλήσουμε με τον Βίτσα δεν μπορούμε να δεχτούμε πρόσφυγες».

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι λογικά τα παράπονα των κατοίκων ή των αρμοδίων της περιοχής Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Έχει επιβαρυνθεί αυτή η περιοχή και στην επόμενη φάση θα αρχίσει να γίνεται ένα μοίρασμα δικαιότερο. Αυτή τη στιγμή, ξέρετε να σας πω, στεναχωριέμαι γιατί αντί να επικεντρωθείτε στην πολύ ομαλή επιχείρηση της Ειδομένης και σας καλώ να μπείτε στο Ίντερνετ και να δείτε τι έγινε την πρώτη Μαρτίου στο Καλαί, στο Καλαί με τρεις χιλιάδες κόσμο…

Δημοσιογράφος: Νάτο πάλι. Το έχετε το μικρόβιο της έντασης και των αιχμών με τα μέσα ενημέρωσης, κύριε Τόσκα. Το έχετε το μικρόβιο. Μα σαφώς είδαμε ότι η Ειδομένη έχει κλείσει σαν πληγή. Οφείλαμε να το κάνουμε….

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μην με προσβάλλετε…

Δημοσιογράφος: … Οφείλαμε να το κάνουμε. Δεν κάναμε κάποια χάρη σε εσάς. Εγώ την χρησιμοποιώ, δεν την αποδίδω σε εσάς.

Δημοσιογράφος: Για να προχωρήσουμε λίγο με τις διαδικασίες του ασύλου και το επόμενο βήμα, για όσους μπορούν να πάρουν το δρόμο της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Εκεί και το Υπ. Π.τ.Π. παίζει σημαντικό ρόλο. Έχουμε κάποια βήματα προόδου προς αυτό, κύριε Τόσκα;  

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γίνονται θέματα προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και πολύ σύντομα θα δείτε επιτάχυνση των διαδικασιών και εκεί. Αυτή η κυβέρνηση έχει και σχέδιο και το έχουμε αποδείξει, μπορεί να έχουμε καθυστερήσεις σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να έχουν υπάρξει προβλήματα, αλλά έχει και σχέδιο και διορθώνουμε ότι σφάλματα έχουμε κάνει και προχωράμε.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Τόσκα, 2.500 χιλιάδες φακέλους στην άρση απορρήτου, για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων που βγήκατε μπροστά και είπατε κύριε Τόσκα.

Δημοσιογράφος: Ένα από τα πρώτα μου ρεπορτάζ, στην νιότη μου, κύριε Τόσκα, τέλη της δεκαετίας του ’80, ήταν η υψικάμινος που είχαν αποφασίσει να κάψουν τότε τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων. Είχε διαρκέσει μία μέρα, αν θυμάμαι αυτή η διαδικασία και έτσι βρήκα την ευκαιρία πριν καούν, να διαβάσω μερικούς. Είχαν τρομερό ιστορικό ενδιαφέρον. Τι γίνεται με αυτούς τους 2.500 φακέλους;

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό που λέτε ήταν Αύγουστος του 1989. Πάρθηκε απόφαση από την τότε κυβέρνηση συνεργασίας να καταστραφούν οι φάκελοι εκτός από ένα αριθμό φακέλων προσωπικοτήτων οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις δίκες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στον αγώνα υπέρ της δημοκρατίας σε χαλεπούς καιρούς.

Έμεινα αυτοί οι φάκελοι, αυτοί έχουν ιστορικό ενδιαφέρον. Έχουμε ζητήσει και την γνώμη και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχουμε υπογράψει και κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των ανθρώπων τους οποίους αφορούν. Έχουν πραγματικά μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και φάκελος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κύριε Τόσκα;

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν δύο χιλιάδες εκατόν δέκα φάκελοι για τους οποίος θα ενημερωθούν αυτοί οι οποίοι έχουν ενδιαφέρουν σύμφωνα με τον νόμο. Υπάρχουν διαδικασίες. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να έρθει να ενημερωθεί για τον οποιοδήποτε φάκελο. Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες θα καθοριστούν και κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες θα καθοριστούν στην πορεία.

Δημοσιογράφος: Μέχρι τώρα που ήταν αυτοί οι φάκελοι, κύριε Τόσκα; Δηλαδή ποιος είχε πρόσβαση σε αυτούς τους φακέλους;

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κρατούταν στην Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας της Αστυνομίας σύμφωνα με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από Υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δημοσιογράφος: Και πότε είχαν σταματήσει να ενημερώνονται αυτοί οι φάκελοι; Που σταματάει αυτή η διαδικασία;

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι από το ’45 μέχρι το ’74.

Δημοσιογράφος: Ήταν δηλαδή με ασφάλεια κάπου αποθηκευμένοι ή μπορούσε ο οποιοσδήποτε από τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας να ανοίξει ένα φάκελο και να πει ξέρω τον φάκελο του Τόσκα;

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, φυλασσόταν με ασφάλεια. Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες καθορίζονται από τους νόμους και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Δημοσιογράφος: Είπαμε ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες, απαντώ στην αρχισυντάκτρια.

Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες καθορίζονται από τους νόμους και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν κύριε Τόσκα, σας ευχαριστούμε πολύ. Την καλημέρα μας.

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

ΩΒΕΡΝΗ

ΚΑΦΕ ΩΒΕΡΝΗ. Μεσαιωνική Υπεροχή στη Ρόδο!

Διαφήμιση