.

Διαφήμιση

 

 

User login

Το "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" του Οδυσσέα Ελύτη στο Μέγαρο Μουσικής

«Το Άξιον εστί του Ελύτη αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης», λέει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Το θρυλικό ορατόριο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον Εστί», παρουσιάζει την Τετάρτη και την Πέμπτη η Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τραγουδιστή τον Γιάννη Κότσιρα.  

  • Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο και δημοφιλέστερο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και σίγουρα αποτελεί ένα έργο - σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1964 στο REX και η πρώτη παρουσίασή του υπήρξε επεισοδιακή, αφού το υπουργείο Προεδρίας αρνήθηκε να παραχωρήσει στον συνθέτη το Ηρώδειο Αθηνών. 

Την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε με τη φωνή τού Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μάνο Κατράκη, τον Θόδωρο Δημίτριεφ καί τη Χορωδία της Θάλειας Βυζαντίου. Από τότε έχει ηχογραφηθεί άλλες τρείς φορές (δύο με τον Νταλάρα και  μία με τον Κότσιρα), ενώ έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκτελέσεις σε όλον τον κόσμο. Αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, τον Γιάννη Κότσιρα στο τραγούδι και τον Νίκο Καραθάνη στην αφήγηση. 

  • Ο ίδιος ο συνθέτης έχει πει για το έργο:

“Το Άξιον εστί του Ελύτη αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Από την γένεση «αυτού του κόσμου του μικρού, του μέγα», έως την προφητική ενόραση των δεινών που επισώρευσε επάνω μας η δικτατορία. Τρία είναι τα βασικά του μέρη: Η Γένεσις, Τα Πάθη και το Δοξαστικόν (Άξιον Εστί). Ως προς την εσωτερική του διάρθρωση υπάρχουν επίσης τρία διαφορετικά στοιχεία: η Αφήγηση, ο « Ύμνος» και το Χορικό. Για το πρώτο ο ποιητής χρησιμοποιεί τον πεζό λόγο. Για το δεύτερο τον ελεύθερο και για το τρίτο τον μετρικό στίχο. Έτσι στη δική μου δουλειά χρησιμοποίησα αντίστοιχα: τον Αναγνώστη, που διαβάζει το κείμενο, τον Ψάλτη για τους «Ύμνους» και τον Λαϊκό Τραγουδιστή για τα Χορικά. Αλλά τρία επίσης βασικά στοιχεία ολοκληρώνουν τη μουσική δομή του έργου: η μικτή χορωδία, η ορχήστρα και τα λαϊκά όργανα... Με το Άξιον εστί προσπάθησα να διευρύνω τους ορίζοντες της έντεχνης λαϊκής μουσικής”.

  • Ακόμη η Καμεράτα θα παρουσιάσει ένα από τα πιο συγκλονιστικά συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα., τη συγκινητική 14η συμφωνία του D. Shostakovich, με σολίστ τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου τον μπάσο Πέτρο Μαγουλά και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

ΩΒΕΡΝΗ

ΚΑΦΕ ΩΒΕΡΝΗ. Μεσαιωνική Υπεροχή στη Ρόδο!

Διαφήμιση