.

Διαφήμιση

 

 

User login

Ενας Ρόδιος ανάμεσα σε 10 Ευρωπαϊκές Προσωπικότητες του 2015

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ UNESCO ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ«ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ»  ΣΤΟΝ ΚΤΗΤΟΡΑ & Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΥ  ΡΟΔΟΥ

Μεγίστη και διπλή Τιμητική διάκριση έτυχε ο γνωστός Ρόδιος λογοτέχνης και βραβευμένος ήδη ποιητής κ. Σπύρος  Κατσούρης , το βράδυ του Σαββάτου 03-10-2015 στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Σαλαμίνος «Δημήτρης Μπόγρης». Τόσο από τον διεθνή οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών», που έχει την έδρα του στο ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού, (και γιόρταζε τα 30 χρόνια λειτουργίας του) και το οποίο του απένειμε το μεγάλο χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά σχετικού Τιμητικού Διπλώματος, για την κοινωνική προσφορά του Σ.Κ. (ως γράφει επάνω), όσο και από την UNESCO /Π.Ν. που του απένειμε σχετική Τιμητική Διάκριση με επικολλημένο πάνω της το χρυσό στεφάνι της Ουνέσκο , για την προσφορά του στον Πολιτισμό !

Αυτή την φορά ο συμπατριώτης μας δεν τιμήθηκε για ποιητικό ή λογοτεχνικό του έργο,αλλά για το ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΜΕΛΑΘΡΟ ΡΟΔΟΥ που δημιούργησε στην περιοχή Σγουρού με δικά του χρήματα, κόπους, μόχθους, πικρίες και πολύχρονη προσωπική εργασία. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 30 και 31 Μαϊου 2015 με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων (βλ. Ροδιακή 7-6-2015). Το Π.Μ.Ρ. είναι Ιδιωτική Συλλογή και ένα πολυφασικό «Μουσείο» με πλούσιες συλλογές και εκθέματα ανεκτίμητης αξίας (γεωλογικά, ορυκτολογικά, πολιτισμικά, λαογραφικά, πελαγικά, απολιθωματικά, καλλιτεχνικά κλπ εκθέματα αλλά και παμπάλαια βιβλία ).Είναι δηλαδή ένα πραγματικό κόσμημα της Ρόδου και της Ελλάδος γενικότερα, μοναδικό στο Αιγαίο, μια μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία και προσφορά στον πολιτισμό της χώρας μας. Αυτό ακριβώς εκτίμησε η UNESCO και το αποτύπωσε στο σκεπτικό της απονομής του βραβείου. Σημειωτέον ότι στα 10 φετεινά βραβεία (31α του θεσμού)τα 6 έλαβαν ξένοι ! Συγκεκριμένα, κατά σειράν προτεραιότητος , βραβεύθησαν οι παρακάτω :                            

     1)Callios Tselikou (Αλβανία) πολυγραφότατος συγγραφέας, ουμανιστής, καλλιτέχνης κλπ.  

2)Saep Emerlaou (Fyrom-Tetovo), συγγραφέας, ποιητής και διοργανωτής διεθνών festival.

3)Ressat Saitay (Cossovo) σεναριογράφος, διοργανωτής του περίφημου Pristina Festival.  

  4)Tonia Passolla (Ισπανία) Καταλανή ποιήτρια, λογοτέχνης , καθηγήτρια Πανεπιστημίου κλπ

5)Gustavo Venga (Ισπανία)καθηγ.Φιλολογίας, Φιλοσοφίας & Κ.Τεχνών Πανεπ. Βαρκελώνης.

6)Νίκος Τόσκας (Ελλάδα) μουσικοσυνθέτης και ζωγράφος, μελετητής της μεταφυσικής & αστροφυσικής νομοτελείας του σύμπαντος, που παρουσίασε εκεί και σύντομο  έργο του .    7)Χρήστος Μυλωνάς (Ελλάδα) δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, πολυσχιδής καλλιτέχνης κλπ.

8)Stanislav Dovgiee (Ουκρανία-Κίεβο)πρ. Υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας, πρόεδρος Εταιρείας Επιστημών, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, συγγραφέας κλπ .    9)Σπύρος Κατσούρης (Ελλάδα-Ρόδος)συγγραφέας, λογοτέχνης, βραβευμένος ποιητής, νομικός, οικον/γος, εκπαιδευτικός κλπ, δημιουργός του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου. 

10)Ντίνος Κουμπάτης (Ελλάδα)δημοσιογράφος, λογοτέχνης και επί 30ετία πρόεδρος του δραστήριου διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού Σαλαμίνος «Το Καφενείο των Ιδεών».            Πρόσθετα Τιμητικά Διπλώματα από την Unesco έλαβαν και οι :

α)Θεώνη Μούλτου, δ/ντρια της Παιδικής Χορωδίας Σαλαμίνος (που τραγούδησε πολλά και ωραία ελαφρολαϊκά και δημοτικά τραγούδια) και

β) Χρόνης Μιχαλάκης, Δ/ντής της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Σαλαμίνος (που έπαιξε υπέροχα μουσικά κομμάτια του Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, προς μεγάλη ικανοποίηση  και ακουστική τέρψη των ξένων τιμωμένων ).        

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι βραβευόμενοι  από το «Καφενείο των Ιδεών» γίνονται αυτομάτως και επίτιμα μέλη αυτού. Η δε επόμενη δράση και στόχευσή του είναι να αναδεί ξει και εντάξει την Σαλαμίνα στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ,για την ιστορικότητά της και για την μεγάλη εκείνη ναυμαχία (480πΧ) που καθόρισε οριστικά την ελευθερία των Ευρωπαϊκών λαών από την Ασιατική τυραννία των Περσών.

Ο συμπατριώτης μας κ. Κατσούρης, αφού ευχαρίστησε τους δύο Διεθνείς Οργανισμούς  για την μεγάλη τιμή που του έκαναν, δώρισε  βιβλία του Μελάθρου και αντί γραφα βραβευθέντων ποιημάτων του (σε χαρτί Α3) στην αρχαιοελληνική γραφή και γλώσσα στους προέδρους κκ Κων/νο Κουμπάτη και Ιωάννη Μαρωνίτη (πρόεδρο Unesco Πειραιώς και Νήσων και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κέντρων Unesco για την Ευρώπη και Β. Αμερική) και τους κάλεσε, αφ’ ενός μεν να επισκεφθούν το Πολιτισμικό Μέλαθρο και αφ’ ετέρου να πραγματοποιήσουν μια μελλοντική απονομή χρυσών μεταλλίων της Unesco και στη Ρόδο μας.

Αντίγραφα ποιημάτων του επίσης και υλικό για το Μέλαθρο δώρησε και στους λοιπούς βραβευθέντες αλλά και σε παρευρεθέντες Σαλαμίνιους και Αθηναίους προσκεκλημένους.  Τέλος, το «Καφενείο των Ιδεών» παρέθεσε επίσημο δείπνο σ’ όλους τους βραβευθέντες κλπ παράγοντες στην ταβέρνα «Βοτσαλάκια» της παραλιακής περιοχής Σελήνια Σαλαμίνος, όπου τον «τόνο» εκεί έδωσαν οι Ισπανοί τιμώμενοι με τις παρέες των , που τραγούδησαν Ισπανικά τραγούδια μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες.    Μεγάλη Τιμή λοιπόν για την Ρόδο και τα Δωδ/σα η διπλοβράβευση αυτή του Σπύρου Κατσούρη.

Σημειωτέον ότι το Πολι τισμικό Μέλαθρο Ρόδου που δημιούργησε με ίδια μέσα στην περιοχή Σγουρού έχει ήδη λάβει (εντός 4μήνου από τα εγκαίνιά του) την 4η θέση στα Μουσεία της Ρόδου και την 24η θέση ανάμεσα σε 65 αξιοθέατα της Ρόδου στο μεγάλο διαδικτυακό τουριστικό ιστολόγιο του TripAdvisor με ευμενέστατες κριτικές από Αμερική, Ρωσσία, Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ κλπ.

Κι αφού λοιπόν οι ξένοι το γνώρισαν και το εκτιμούν, καιρός να το μάθουν κι οι ντόπιοι και να το επισκεφθούν μαθητές και φοιτητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Η είσοδος ως το τέλος του έτους 2015 είναι δωρεάν. Επίσης μπορεί να το εντάξει και ο Δήμος Ρόδου στον κατάλογο αξιοθεάτων στον Φάκελλο του για διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτι στικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Οι δε αναγνώστες μας που μένουν εκτός Ρόδου, μπορούν να το « επισκεφθούν» στα ιστολ. WWW.rodiakospolitismos.blogspot.com kai www.cultureandgeology.blogspot.com

 

 

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

ΩΒΕΡΝΗ

ΚΑΦΕ ΩΒΕΡΝΗ. Μεσαιωνική Υπεροχή στη Ρόδο!

Διαφήμιση