.

Διαφήμιση

 

 

User login

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ: Η Χρυσή Ν. Ζαϊρη, μιλά στην Άννα Σαρρή

Η Χρυσή Ν. Ζαϊρη, η συγγραφέας που συνέταξε την ανανεωμένη έκδοση της βιογραφίας του Αγίου Σάββα, μιλά στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Δωδεκανήσου www.blackmonday.gr και στη δημοσιογράφο Άννα Σαρρή, για τον Άγιο Σάββα το νέο, τον μέγα θησαυρό της Καλύμνου (!)

Συνέντευξη στην Άννα Σαρρή Εκδότρια – Δημοσιογράφο anasanews@yahoo.gr

Η κα Χρυσή Ν. Ζαϊρη, προσδιορίζει την ευκαιρία αυτή, ως παρέμβαση ανώτερης δύναμης, αναφέρεται στο τάμα ευλαβούς οικογένειας που ήταν αρκετή, για να της ανατεθεί η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, ενώ σημειώνει πως, αυτό που αποκόμισε από τη συγγραφή του βίου του Αγίου Σάββα, είναι ότι, η ζωή του και το οσιακό του έργο, είναι μεγάλη ευλογία για το ακριτικό νησί της Καλύμνου, αλλά και όλης της Ελλάδας (!)

Η ίδια, αναφερόμενη στο βίο του Αγίου, τονίζει πως ο Άγιος Σάββας, μάθαινε στον κόσμο να προσεύχεται σωστά, να μη βλασφημά, να κοινωνεί, να εξομολογείται και κυρίως να αγαπά τον πλησίον του, ενώ ήταν και από τους πρώτους που αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη δήθεν μεγαλόπνοο ιδέα του αυτοκέφαλου της δωδεκανησιακής εκκλησίας. Προσωπικά σημειώνει πως, “χρειάζεται πάρα πολύ προσευχή για την ενίσχυση του φρονήματος μας και μεγαλύτερη συμμετοχή στα εκκλησιαστικά δρώμενα”.

Η βιογραφία του Αγίου Σάββα, αποτελεί μία ανανεωμένη έκδοση του βίου του Αγίου. Περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία του θαυματουργού Αγίου, ιστορικές μαρτυρίες της θεοφιλούς ζωής του, την όλη αλληλογραφία σχετικά με την αγιοκατάταξή του, μαρτυρίες σχετικές με τον οσιακό του βίο, καθώς και δεκάδες θαυμαστές επεμβάσεις προς ίαση πιστών. Το βιβλίο, διατίθεται στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων νήσου Καλύμνου και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα καλύψουν τις  ανάγκες της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων και της Ιεράς Μητρόπολης Καλύμνου. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

  • Πως πήρατε την απόφαση να γράψετε ένα βιβλίο με τέτοιου είδους περιεχόμενο;

Η συγγραφέας Χρυσή Ζαΐρη. Φωτογραφία: Μιχάλης Πάου. «Η δική μου ενεργός συμμετοχή στη συγγραφή του βιβλίου «Ο Άγιος Σάββας ο Νέος, ο μέγας θησαυρός της νήσου Καλύμνου», μόνο σε παρέμβαση μιας ανώτερης δύναμης μπορεί να αποδοθεί, και μόνο προς Δόξαν Θεού, κινούμενη αυστηρά μέσα στα πλαίσια που επιβάλλει η δεδομένη ταπεινότητά του Αγίου Σάββα. Όντως, στην περίπτωσή μου το σχέδιο του Θεού εξυφάνθηκε κατά ένα μυστηριώδη τρόπο, χωρίς να μπορέσω μέχρι αυτή τη στιγμή να δώσω μια πειστική εξήγηση.

Το έναυσμα και η προτροπή να επιχειρήσω μια ανάλογη προσπάθεια και να ασχοληθώ με τη συγγραφή του βίου του Αγίου Σάββα, δόθηκε σε μένα από έναν ευλαβή κληρικό, προ διετίας όταν ζούσα προσωρινά στο Tarpon Springs της Φλώριδας των ΗΠΑ. Αν και η πρότασή του ήταν για μένα ιδιαίτερα δελεαστική και τιμητική, ωστόσο είχα τους δισταγμούς μου, κυρίως, γιατί ευρισκόμενη σε άλλη ήπειρο, θα ήταν δυσχερής η συγκέντρωση των στοιχείων που αφορούσαν τον Άγιο Σάββα, και κατά κάποιο τρόπο η πραγματοποίησή της, θα ήταν από δύσκολη έως ακατόρθωτη. Και όμως, δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από τότε που ο ευλαβής εκείνος ιερωμένος, μου φύτεψε την ιδέα, να ασχοληθώ δηλαδή με τη συγγραφή του βιβλίου για τον Άγιο Σάββα, όταν λήφθηκε η απόφαση της επιστροφής μου στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής μου, για εξεύρεση εργασίας σε μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, έγινε από μέρους μου αναφορά σε μία προηγούμενη συγγραφική μου δραστηριότητα, (θρησκευτικού περιεχομένου), που είχε σχέση με τη ζωή της Αγίας Φοίβης, η οποία είχε διατελέσει διακόνισσα στην Εκκλησία των Κεχρεών της Κορίνθου, υπήρξε δε η πρώτη γυναίκα ισαπόστολος, και ήταν η κομίστρια της προς Ρωμαίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου. Επιπρόσθετα, σε ερώτηση που μου τέθηκε σχετικά με την καταγωγή μου και η αναφορά μου στην Κάλυμνο, την πατρίδα του πατέρα μου, περισσότερο όμως, η εκδήλωση του σεβασμού και της αγάπης μου προς το πρόσωπο του Αγίου Σάββα, ήταν οι πρώτοι σπόροι που έπεσαν σε ένα πρόσφορο έδαφος.

Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί η θαυμαστή επέμβαση του Αγίου Σάββα, σε μία εξαιρετική και ιδιαίτερα πνευματική οικογένεια, η οποία με πολλή προσευχή, με δύναμη ψυχής, με πολύ κουράγιο και μεγάλη εμπιστοσύνη προς τον Άγιο, κατάφερε να ξεπεράσει το οξύ πρόβλημα υγείας, που αντιμετώπιζε το ένα από τα μέλη της. Το τάμα λοιπόν της ευλαβούς αυτής οικογένειας στην Αθήνα που δέχθηκε την θαυματουργική ενέργεια του Αγίου Σάββα, και κάθε χρόνο ως ευλαβής προσκυνητής επισκέπτεται τον Άγιό μας, αποδείχθηκε σωτήρια στη ζωή τους και ήταν αρκετή για να λάβει σάρκα και οστά η επιθυμία και η πρόταση τους, για να μου ανατεθεί η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και ευλάβειας προς τον Άγιο Σάββα.

Μέλημα της οικογένειας αυτής, που έζησε την θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σάββα, παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα η γνωστοποίηση της θαυματουργικής ενέργειας του Αγίου Σάββα του Νέου, σε ολόκληρο τον κόσμο, για την οποία και πιστεύω ακράδαντα, πως συν Θεώ θα επιτευχθεί, προς δόξαν Κυρίου».

  • Πόσο εύκολη ήταν η πραγματοποίηση της έρευνας για τη συγκέντρωση του υλικού και τι εκτιμάται πως ήταν αυτό το οποίο διδαχθήκατε μέσα από την έρευνα, αλλά και τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;

«Η συλλογή των στοιχείων για τον οσιακό βίο του Αγίου Σάββα έγινε με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, κινούμενη πάντοτε μέσα στα πλαίσια που επιβάλλει η συγγραφή μίας βιογραφίας. Η όλη συγκέντρωση και συγγραφή ολοκληρώθηκε μέσα σε έναν χρόνο ακριβώς, καθότι με τη βοήθεια του Θεού η εν λόγω διαδικασία κινήθηκε ανέλπιστα γρήγορα και δεν υπήρχαν καθόλου εμπόδια.

Η έρευνα βασίστηκε κυρίως σε ιστορικά τεκμήρια και χρονολογικούς μάρτυρες της ζωής του, στοιχεία τα οποία δίνουν μία εικόνα για την μοναστική πορεία που ακολούθησε. Οι διάφορες αφηγήσεις σχετικά με τη βιοτή του αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αγιοσύνης Του. Οι μαρτυρίες των προσώπων που έζησαν τις θαυμαστές επεμβάσεις του Αγίου Σάββα αποδεικνύουν το μέγεθος της αγιότητος Του. Αυτό που αποκόμισα από την συγγραφή του βίου του Αγίου Σάββα είναι ότι η ζωή του και το οσιακό του έργο πρέπει να γίνουν γνωστά στην ευρύτερη ελληνική περιφέρεια αλλά και στο εξωτερικό καθώς είναι μεγάλη ευλογία για το ακριτικό νησί της Καλύμνου αλλά και όλης της Ελλάδας να τα προστατεύει ένας Άγιος τέτοιου βεληνεκούς. Ο Άγιος Σάββας άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη για τους ευλαβείς Χριστιανούς.

Υπήρξε μέγας νηστευτής, εργάτης της αδιάλειπτης προσευχής ενώ αγκάλιασε και πρόσφερε απλόχερα την εν Χριστώ αγάπη σε φτωχούς, χήρες, ορφανά αλλά και σε όσους επιζητούσαν είτε την εξομολόγηση είτε την οσιακή συντροφιά του. Μέσω της καθάρσεως, της μετάνοιας, της εξομολόγησης, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της συμπόνιας, της αλληλοβοήθειας, έφτασε στην θέωση, έγινε μέτοχος δηλαδή της θεοποιού ενέργειας του Θεού. Συνδέθηκε με τον άσαρκο και σεσαρκωμένο Λόγο, τον Χριστό, ως ενεργό μέλος του Σώματος του Χριστού. Η χριστομίμητος ταπείνωσή του διετέλεσε ως μαγνήτης της Θείας Χάρις του Παναγίου Πνεύματος που ενοίκησε στην ψυχή του και τον κατέστησε θεοφόρο.

Η αγιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι δέχτηκε την πρόσκληση της Κεφαλής της Εκκλησίας, του Ιησού Χριστού και κατάφερε με τον οσιακό τρόπο ζωής του να κερδίσει την προσωπική του Ανάσταση και διά της μετανοίας κατάφερε να συντρίψει τόν «άνθρωπο της πτώσης», όπως μας διδάσκει ἡ Παλαιά Γραφή, περί προπατορικού αμαρτήματος. Ο Άγιος Σάββας με την ενέργεια του Θεού αλλά και την δική του συνέργεια, κατέστη Ναός του Αγίου Πνεύματος. Μέσω της νοεράς και καρδιακής προσευχής έλαβε το Άγιον Πνεύμα και απέκτησε το χάρισμα της υιοθεσίας. Ο ίδιος γνώριζε πώς ο δρόμος της σωτηρίας περιελάμβανε τη νήψη, την μετάνοια αλλά και την αυτομεμψία. Γι’ αυτό το λόγο μάθαινε στον κόσμο να προσεύχεται σωστά, να μην βλασφημά, να κοινωνεί, να εξομολογείται και κυρίως να αγαπά τον πλησίον του.

Ο οσιακός του βίος αποτέλεσε παράδειγμα θεραπείας του κόσμου αλλά και παρηγοριάς και αποτελεί έκφραση της καθολικής ζωής της Εκκλησίας. Η όλη του στάση και  τρόπος ζωής αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να προσκολλάται στο πρόσκαιρο της ζωής και στις φιληδονίες, καθότι χάνεται με αυτόν τον τρόπο η σχέση με τον Θεό».

  • Εάν πρέπει να αναφερθείτε σε ένα μόνο σημείο της ζωής του Αγίου, αλλά και σε κάποια πράξη αυτής, που στέλνει διαχρονικά και ουσιαστικά μηνύματα, ποιο θα ήταν αυτό και τι σημαίνει για εσάς;

«Στα χρόνια της ιταλικής κατοχής ο Άγιος Σάββας λόγω του ισχυρού εθνικού φρονήματος που κατείχε ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους ιερείς οι οποίοι πρωτοστάτησαν κατά της οργανωμένης προπαγάνδας αποκοπής της εκκλησίας της Δωδεκανήσου από τη μητέρα εκκλησία της Κωσταντινουπόλεως.

Ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που αρνήθηκε να αποδεχθεί την δήθεν μεγαλόπνοο ιδέα του αυτοκέφαλου της δωδεκανησιακής εκκλησίας και σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους ιερείς της Καλύμνου αποφάσισε να προβούν στο κλείσιμο των εκκλησιών. Ο Άγιος Σάββας αντέδρασε κραυγαλέα και σθεναρά ενάντια στα σχέδια των Ιταλών κατακτητών και ο ίδιος πήρε την απόφαση να πραγματοποιεί εσπερινούς και παρακλήσεις κρυφά κάθε βράδυ στο μοναστήρι. Επίσης είναι άξιο μνείας το ότι εκείνη την περίοδο μέσα στα ράσα του είχε κρυμμένη την ελληνική σημαία την οποία έβγαζε όταν ανέβαινε ψηλά στο βράχο και την κυμάτιζε με όση δύναμη είχε κυρίως για να ενισχύσει το ηρωικό φρόνημα του καλυμνιακού λαού. Ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που στο μοναστήρι φυγάδευε αντάρτες προκειμένου να μην εντοπιστούν από τους Ιταλούς στρατιώτες και θανατωθούν. Για την πατριωτική του στάση οι Ιταλοί τον οδήγησαν στις φυλακές της Ρόδου.

Θεωρώ λοιπόν πως οι εν λόγω πράξεις του Αγίου Σάββα περνούν διαχρονικά μηνύματα τα οποία αφορούν κυρίως τη διατήρηση της ενότητάς μας ως έθνους υπό την σκέπη του ορθόδοξου εκκλησιαστικού δόγματος, τη δεδομένη χρονική στιγμή που περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι απαραίτητη και αναγκαία η προστασία της πατρίδας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεδομένου των γενικότερων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σχέσεις μας με την γείτονα χώρα Τουρκία οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ζώνη καθώς και η θέση της Ελλάδας στον ευρύτερο γεωπολιτικό χάρτη, μας φέρνουν όλους αντιμέτωπους με το εξής δίλημμα:

Θα παραδοθώ ή θα πολεμήσω για τα ιδανικά της πατρίδας μου; Χρειάζεται λοιπόν κατά την ταπεινή μου γνώμη πάρα πολύ προσευχή για την ενίσχυση του φρονήματος μας και μεγαλύτερη συμμετοχή στα εκκλησιαστικά δρώμενα καθότι οι πνευματικοί πατέρες είναι οδηγοί μας σε αυτό τον δύσκολο δρόμο που βρισκόμαστε. Οφείλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι σε περίπτωση ενδεχόμενης απειλής αλλά και έτοιμοι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν υπάρχει αγάπη και ανιδιότελεια, όταν υπάρχει δηλαδή Χριστός στη ζωή μας. Πιστεύω ότι πρέπει να προσευχόμαστε όλοι μας καθημερινά για την πατρίδα μας και την αποφυγή περαιτέρω υποδούλωσής της σε θεσμούς που μόνο σωτήριοι δεν είναι για το μέλλον της».

Πηγή: www.blackmonday.gr

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

ΩΒΕΡΝΗ

ΚΑΦΕ ΩΒΕΡΝΗ. Μεσαιωνική Υπεροχή στη Ρόδο!

Διαφήμιση