.

Διαφήμιση

 

 

User login

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΤΑΚΛΑΚΗ «Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μεγίστης»

Ανακοίνωση τομεάρχη  Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής,  Ελευθερίας Φτακλάκη

Στην πρόσφατη επίσκεψη μας στο ακριτικό Καστελλόριζο με την Πρόεδρο του

Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, βιώσαμε  την αγωνία των κατοίκων του νησιού λόγω της καθημερινής τουρκικής προκλητικότητας και των απειλητικών δηλώσεων αλλά  και την απογοήτευση τους καθώς  νιώθουν παραμελημένοι από το κράτος.

Τα προβλήματα είναι πολλαπλάκαι δυστυχώς δεν επιλύονται καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση τόσο της  οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει το νησί λόγω πανδημίας , όσο και των ζητημάτων που αφορούν στην υγεία και στην παιδεία.

Η υγειονομική θωράκιση του νησιού αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» καθώς η υποστελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου είναι μια πραγματικότητα και μέχρι σήμερα  δεν έχει δοθεί λύση. Αναφορικά με τη λειτουργία του  Πολυδύναμου Ιατρείου- κατ’ όνομα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα του Δήμου Μεγίστης-    είναι στελεχωμένο  από μία γιατρό καρδιολόγο, έναν οπλίτη αγροτικό ιατρό και μία νοσηλεύτρια .   Συνεπικουρούν, ένας οδοντίατρος ερχόμενος από τη Ρόδο κάθε 3 βδομάδες, μία παιδίατρος επίσης ανά 2 εβδομάδες. 

Επιτακτική είναι η ανάγκη κάλυψης της θέσης του Γενικού Ιατρού και σαφώς η πλήρης στελέχωση του Π.Ι. και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου διακυβεύεται στο μέγιστο βαθμό η υγεία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών που οσονούπω θα αρχίσουν να καταφθάνουν. Ως προς την οικονομία του νησιού, απαιτείται  η εξομάλυνση των ανισοτήτων  μέσω μιας δίκαιης φορολογίας και η άμεση εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η επισφάλεια λειτουργίας της φετινής σαιζόν, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών προέρχεται από Τουρκία (28.000 επισκέφθηκαν το νησί το 2019με ημερόπλοια) και Έλληνες  ομογενείςόπου φέτος λόγω πανδημίας είναι αβέβαιο αν θα επισκεφθούν το νησί, ενισχύει την οικονομική δυσπραγία των τοπικών επιχειρηματιών και εργαζομένων.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στο Καστελλόριζο, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα νησιά, δυστυχώς αφήνει αθωράκιστη την τοπική οικονομία. Η αβεβαιότητα λειτουργίας της φετινής τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με την απουσία στοχευμένων μέτρων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας από την κυβέρνηση, μεγιστοποιεί την ανασφάλεια των κατοίκων και αποθαρρύνει  την παραμονή τους στο νησί. Υπάρχουν οικογένειες που σκέπτονται σοβαρά την μετεγκατάσταση τους, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση. Το Καστελλόριζο – με τους συμβολισμούς του- πρέπει να σφύζει από ζωή και παραγωγική δραστηριότητα. Η δημογραφική ενίσχυση του νησιού απαιτεί κίνητρα με στοχευμένες  νησιωτικές πολιτικές για την προσέλκυση νέων κατοίκων αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας όσων διαβιούν στο νησί.

 

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στον τομέα της Παιδείας με πολιτικές κινήτρων για την προσέλκυση εκπαιδευτικών. Η καθυστερημένη συμπλήρωση των κενών θέσεων, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο στο νησί, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ως τομέας νησιωτικής πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής έχουμε ζητήσει να υιοθετηθεί η διπλή μοριοδότηση, δηλ. η άμεση στελέχωση των σχολείων των νησιών με εκπαιδευτικούς πριν από το άνοιγμα των σχολείων και σε πιθανή άρνηση εκπαιδευτικών για μετάβαση στα σχολεία, αυτές οι θέσεις να καλύπτονται με ειδική μοριοδότηση της εντοπιότητας από ντόπιους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, η αεροπορική διασύνδεση του νησιού αποτελεί ένα ζήτημα καθώς θα πρέπει να βελτιωθούν τα δρομολόγια αλλά και να επανεξεταστεί το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίουγιατί είναι πολύ υψηλό (από 60 έως και 120€), παρά το γεγονός πως η γραμμή είναι επιδοτούμενη.

Ένα άλλο σημαντικό αίτημα αφορά στην τοποθέτηση δεξαμενήςκαι διανομής ναυτιλιακού πετρελαίου κίνησης(TRANSIT), η οποία θα ανακουφίσει σημαντικά τους επαγγελματίες του κλάδου. Όπως και η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου καθώς εδώ και 6 μήνες έχουν να εκταμιεύσουν χρήματα οι δικαιούχοι και σαφώς η κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο και στα καύσιμα. 

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα αιτήματα του Δήμου Μεγίστης καιαγωνίζεται προκειμένου να η κυβέρνηση να επιλύσει τα δίκαια αιτήματα του Δήμου Μεγίστης.

Η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής

Παρασκευή Ελευθερία Φτακλάκη

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

ΩΒΕΡΝΗ

ΚΑΦΕ ΩΒΕΡΝΗ. Μεσαιωνική Υπεροχή στη Ρόδο!

Διαφήμιση