.

Διαφήμιση

 

User login

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τον Ιούνιο του 2015, αναλάβαμε, διορισμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ενημερωθήκαμε σχετικά με όσα είχε να μας παραδώσει η προηγούμενη διοίκηση, με Πρόεδρο τον κ. Πεταλά, σηκώσαμε τα μανίκια και αρχίσαμε δουλειά, την οποία συνεχίσαμε απρόσκοπτα έως την λήξη της θητείας μας. Στην πρώτη μάλιστα συνέντευξη τύπου που έδωσε ο εξ ημών νεοδιορισθείς τότε πρόεδρος Γιάννης Μαρίνος, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον κ. Πεταλά για όσα έπραξε με το Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας του και δεσμεύτηκε, ότι όσα από τα πεπραγμένα βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση θα συνεχιστούν και από τη νέα διοίκηση. Ειδικά μάλιστα στην αρχή της θητείας μας, όποτε θελήσαμε τη γνώμη και την άποψη του απερχόμενου Πρόεδρου την ζητήσαμε και μας την έδωσε.

Βλέπετε, είχαμε αντιληφθεί από πολύ νωρίς, ότι ο χώρος της Πρόνοιας, δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις, καταγγελίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Απαιτεί πολύ και συστηματική δουλειά, εμβάθυνση στα προβλήματα, ευαισθησία και καινοτομία. Απαιτεί επίσης διάλυση χρόνιων νοοτροπιών και προσπάθεια, συνεχή και αδιαπραγμάτευτη κοινωνικοποίηση των ανθρώπων που φροντίζουμε, εξωστρέφεια και παράλληλους στόχους, που συνοψίζονται στον εξής κύριο: Απο–ιδρυματοποίηση για όσο το δυνατόν περισσότερο πληθυσμό από αυτόν που τυγχάνει της φροντίδας μας, στόχο που φυσικά δεν υλοποιείται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά σε βάθος χρόνου. Αυτοί ήταν οι στόχοι μας και αυτούς υπηρετήσαμε, έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι μαχόμαστε και υπερασπιζόμαστε για την αξιοπρέπεια όλων των φιλοξενούμενων μας. Το αν τα καταφέραμε ή όχι, σίγουρα θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Όπως επίσης σίγουρο είναι, ότι στην προσπάθειά μας αυτή και λάθη κάναμε και όλα τα χρόνια προβλήματα της πρόνοιας δεν τα επιλύσαμε. Προσπαθήσαμε όμως με τις μικρές δυνάμεις μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.

Για ότι πράξαμε αυτά τα χρόνια, επιλέξαμε να κρατάμε πάντα χαμηλούς τόνους, αποφύγαμε την αυτοπροβολή μας όσο αυτό γινόταν και σε όσα μας αφορούσαν και προβάλλαμε πάντα όλα αυτά, στα οποία οι φιλοξενούμενοί μας ήταν οι πρωταγωνιστές, γιατί πάντοτε αυτούς νιώθαμε να υπηρετούμε και γιατί αυτοί δικαιωματικά έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο.

Μετά τη λήξη της θητείας μας και τον διορισμό του νέου Δ.Σ., κληθήκαμε από το Πρόεδρο αυτού, σε ανοικτή συνεδρίαση, σε σύντομο απολογισμό της θητείας μας, στον οποίο και ανταποκριθήκαμε, επαρκώς θέλουμε να πιστεύουμε. Αφού απαντήσαμε σε όσες ερωτήσεις μας τέθηκαν, ευχηθήκαμε καλή θητεία στο νέο Δ.Σ., δεσμευόμενοι πως σε οτιδήποτε θα χρειαστούν την αρωγή μας, ευχαρίστως θα την έχουν. Η δέσμευσή μας αυτή ισχύει και σήμερα.

Πρόσφατα ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Αρφαράς, έδωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό συνεντεύξεις, που ουδείς εξ ημών άκουσε, πλην όμως διαβάσαμε τα σχετικά ρεπορτάζ και όσα σε αυτά αναφέρονται. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Αρφαράς, καταγγέλλει τον νυν Πρόεδρο και την υπόλοιπη διοίκηση, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι συγκαλύπτουν εμάς για την κατάσταση που παραδώσαμε, χωρίς όμως να αναφέρεται και να λέει ακριβώς τι εννοεί. Απλά αφήνει υπονοούμενα.

Τα δελτία τύπου του Προέδρου του Δ.Σ., αλλά κυρίως του ίδιου του Δ.Σ., δίνουν αρκετές απαντήσεις σε όσα ο κ. Αρφαράς κατήγγειλε, τα οποία χαρακτηρίζουν ψευδή και ανυπόστατα, ενώ επισημαίνουν ότι όλες οι ενέργειές μας, περιβάλλονταν από νομιμότητα και τήρηση των τυπικών διαδικασιών.

Τους ευχαριστούμε για την επιβεβαίωση και τους αναγνωρίζουμε την πολιτική γενναιότητα να αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Επικουρικά ήμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έναν μικρό και ενδεικτικό δημόσιο απολογισμό, αν και δεν ήταν στις προθέσεις μας και να πούμε ότι:

 • Έχουμε ολοκληρώσει, με πάρα πολύ δουλειά και έχει υποβληθεί στο Υπουργείο, ο Οργανισμός λειτουργίας του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α., ο οποίος μάλιστα κατά την πληροφόρηση που είχαμε στη διάρκεια της θητείας μας, έλαβε και την απαιτούμενη έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, που θα πρέπει να φροντίσετε να ολοκληρωθεί η έγκρισή του και να το αξιοποιήσετε κατόπιν κατάλληλα. Η σημερινή Υπουργός κα Μιχαηλίδου, έχει μάλιστα ενημερωθεί προσωπικά και της έχουν αποσταλεί και όλα τα σχετικά αρχεία.
 • Με πολύ μεγάλη προσπάθεια δύο περίπου ετών, καθότι συναντήσαμε πολλές αντιστάσεις, επιβάλλαμε στην λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας, το διπλογραφικό σύστημα, που εξασφαλίζει τον πληρέστερο έλεγχο και την διαφάνεια στα οικονομικά. Με αφορμή μάλιστα τότε και μιας ομολογημένης υπεξαίρεσης, διενεργήσαμε διαχειριστικό έλεγχο και μάλιστα, όχι μόνο για την χρονιά της υπεξαίρεσης όπως πήραμε εντολή από το Υπουργείο, αλλά για όλη την περίοδο συνένωσης των ιδρυμάτων, δηλαδή από το 2011 έως και το 2017. Ο έλεγχος διενεργήθηκε από ορκωτούς λογιστές και έχει ενημερωθεί πλήρως και το Υπουργείο για τα αποτελέσματά του. Μάλιστα λόγω του διπλογραφικού συστήματος, έκτοτε και κάθε χρόνο, διενεργείται σχετικός έλεγχος διαχείρισης από ορκωτούς λογιστές. Ας απευθυνθεί λοιπόν σε αυτούς ο κ. Αρφαράς, για να ενημερωθεί για την δική μας διαχείριση.
 • Ολοκληρώσαμε τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (7 άτομα), φροντίζοντας, με αγώνα, πολύ προσπάθεια, ακόμα και με προσωπικούς κινδύνους, όχι μόνο δικών μας αλλά και του διευθυντή και του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας, να ανανεώνονται οι συμβάσεις αυτών και πιέσαμε για την ψήφιση νόμου, ούτως ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα αυτοί να προσληφθούν ως μόνιμοι, αφού καλύπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών μας. Τους στηρίξαμε μάλιστα ακόμα και στα δικαστήρια όταν χρειάστηκε, καταθέτοντας υπέρ τους. Ο νόμος σήμερα έχει εφαρμοστεί και βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής από το ΑΣΕΠ, για την οποία πρέπει οι διοικήσεις των Κ.Κ.Π. να πιέσουν να ολοκληρωθεί επιτέλους. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας – δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να εξετάσουμε αν οι προσλήψεις έγιναν νόμιμα ή όχι όπως λέει ο κ. Αρφαράς, θεωρούμε όμως ότι υπάρχουν πλαίσια και κανόνες που οι διοικήσεις δεν μπορούν να αγνοούν και να κάνουν ότι θέλουν – προσλάβατε 22 άτομα επικουρικό προσωπικό, πλην όμως θεωρούμε ότι το εξάμηνο είναι πολύ λίγος χρόνος.
 • Παράλληλα αξιοποιήσαμε πολλά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. και προσλάβαμε προσωπικό για την ενίσχυση των δομών μας.
 • Επεξεργαστήκαμε με τα υπόλοιπα Κ.Κ.Π. και πετύχαμε με το Υπουργείο να στελεχώσουμε τις δομές μας με 48 πτυχιούχους Α.Ε.Ι., από το σχετικό πρόγραμμα των 5.500 νέων Επιστημόνων, οι οποίοι εργάστηκαν για 12 μήνες, με πολύ ικανοποιητικούς μισθούς, αλλά και πολύ καλά και ορατά αποτελέσματα στους περιθαλπόμενους μας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, υποστήριξαν αποτελεσματικά τις διοικητικές μας υπηρεσίες, ασχολήθηκαν με την ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών σε καθημερινή βάση, διοργάνωσαν εκδηλώσεις και συμμετείχαν σε άλλες ως συνοδοί, λειτούργησαν καλοκαιρινή δράση απασχόλησης παιδιών της Κοινότητας Σε Ανάγκη, συνέβαλαν αποτελεσματικά στη δημιουργική απασχόληση των περιθαλπόμενων όλων των δομών, υπήρξαν συνοδοί ΑμΕΑ «έτρεξαν», προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικών παρεμβάσεων, λογοθεραπείας, μουσικής και θεάτρου. Οργάνωσαν αρχεία και έβαλαν τις βάσεις, συμμετέχοντας μάλιστα στην σχετική πλατφόρμα, για να δρομολογηθούν οι αναδοχές και η από – ιδρυματοποίηση. Είναι λάθος της Κυβέρνησης που αν και υπάρχουν τα κονδύλια, δεν ανανέωσε, τουλάχιστον για την Πρόνοια, αυτό το πρόγραμμα και τις συμβάσεις, όπως είναι λάθος το ότι οι νυν διοικήσεις των Κ.Κ.Π., δεν επέμειναν σε αυτόν τον στόχο. Έστω και τώρα πρέπει να το κάνουν.
 • Ολοκληρώσαμε και βρίσκονται στη διάθεση του νέου ΔΣ, μετά από πολύ δουλειά τεσσάρων ετών, όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται από το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας και η σχετική έγκρισή του, ώστε να μεταγραφούν στο Κτηματολόγιο, στο όνομα του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α. όλα τα ακίνητα (περί τα 20 στον αριθμό), που του ανήκουν, για τα οποία έως πρόσφατα, επικρατούσε ένα πραγματικό αλαλούμ, κάθε δε ακίνητο, έχει δικό του φάκελο. Δυστυχώς ούτε εμείς μπορέσαμε να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό των Κολυμπίων και του Αγίου Ανδρέα, αν και φτάσαμε αρκετά κοντά με το Υπουργό κ. Αποστόλου πριν την αντικατάστασή του, τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αναφέρουμε αυτό, γιατί, θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Αρφαράς, ότι το ιδιοκτησιακό αποτελεί το Α και το Ω για να γίνουν ουσιαστικές και ολοκληρωμένες μελέτες και παρεμβάσεις για να βελτιωθούν τα κτίρια. Ευελπιστούμε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας, θα επιλυθούν και αυτά. Σίγουρα πάντως δεν φταίμε εμείς για το κτιριακό χάλι των ιδρυμάτων.
 • Φροντίσαμε να τακτοποιήσουμε – εξοφλήσουμε, χρέος του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α. από το έτος 2000 περίπου, που είχε επικυρωθεί και με αμετάκλητη δικαστική απόφαση το 2011, ύψους 200.000 περίπου ευρώ, το οποίο μάλιστα κατά τη θητεία μας εξοφλήσαμε κατά το ήμισυ, με ιδιαίτερα συμφέροντες υπέρ του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α. όρους ως προς τους τόκους και η νυν διοίκηση πρέπει να φροντίσει για την ολοκλήρωση της αποπληρωμής, σύμφωνα με όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει και γνωρίζει η οικονομική υπηρεσία.
 • Ολοκληρώσαμε κτιριακές παρεμβάσεις συντήρησης και επιδιόρθωσης σε όλες τις εγκαταστάσεις, στα πλαίσια πάντοτε των δυνατοτήτων μας, όπως η τοποθέτηση (με δωρεά) νοσοκομειακού πατώματος στον Άγιο Ανδρέα, οι μονώσεις σε όλα τα κτίρια πλην Ορφανοτροφείου, η βελτίωση και ανακατασκευή πολλών WC, η βελτίωση μηχανολογικού εξοπλισμού, πλυντηρίων (στα Κολύμπια μεταφέρθηκαν σε νέο κτίριο), κλιματιστικών και κουζινών, η αποξήλωση όλων των ρυπαρών WC των δωματίων των Κολυμπίων, η βελτίωση δωματίων και αίθριου του Χαραλάμπειου Γηροκομείου και η μετατροπή της παλιάς οικονομικής υπηρεσίας σε χώρο ψυχαγωγίας των γερόντων και πολλές άλλες μικρότερες παρεμβάσεις. Επιπλέον κάναμε, επιτυχώς πιστεύουμε, ότι περνούσε από το χέρι μας μαζί με τους εκτελεστές της διαθήκης της Πάολας Νεστορίδου, για να ολοκληρωθούν οι δικαστικές και οι λοιπές διαδικασίες και οι εγκρίσεις που απαιτούνταν ώστε να αυτή να υλοποιηθεί και να δημιουργηθεί στα Κολύμπια νέα πτέρυγα γηροκομείου που θα φέρει το όνομά της.
 • Για πολλά χρόνια ο δεύτερος όροφος του Ορφανοτροφείου, περίπου 600τ.μ., ήταν κλειστός και σε πολύ κακή κατάσταση κατά τα 2/3 αυτού, ενώ ο υπόλοιπος τελούσε υπό κατάληψη, παρανόμως, από πρώην υπάλληλο της δομής. Κατά τη θητεία μας, πράξαμε όλες τις νόμιμες δικαστικές ενέργειες και αποβάλλαμε την καταληψία, κατόπιν δε διαμορφώσαμε, εξοπλίσαμε και εξωραΐσαμε τον χώρο, ώστε να είναι ξανά κατοικήσιμος και λειτουργικός. Στη συνέχεια συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να φιλοξενούνται στον χώρο, φοιτήτριες που έχουν πραγματική ανάγκη και τις οποίες επέλεγε η σχετική υπηρεσία του Πανεπιστημίου. Επιπλέον φιλοξενήσαμε και παιδιά που είχαν ανάγκη στέγης από χωριά της Ρόδου και από νησιά της Δωδεκανήσου, κάνοντας έτσι πράξη την διασύνδεση των Ιδρυμάτων με την τοπική κοινωνία. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο, διενήργησε στις δομές μας, πολλές δράσεις και προγράμματα υποστήριξης και αρωγής.
 • Συμπράξαμε επίσης με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και υλοποιήσαμε πρόγραμμα επισκέψεων σε περιβαλλοντικό μονοπάτι που δημιουργήθηκε στον Άγιο Ανδρέα, με αντικείμενο τα αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, στο οποίο συμμετείχαν περί τους 5.500 μαθητές της Ρόδου σε διάρκεια τριών ετών, όλα δε αυτά τα παιδιά και οι συνοδοί τους, ερχόντουσαν σε επαφή και αλληλεπίδραση με τα φιλοξενούμενα παιδιά του Αγίου Ανδρέα.
 • Επιδιορθώσαμε και ανακατασκευάσαμε ένα κτίσμα – ερείπιο, 100τ.μ., καθώς και το περιβάλλοντα χώρο του, στον Άγιο Ανδρέα, το οποίο έως τότε ήταν χώρος αποθήκευσης σκουπιδιών και κατοικία φιδιών και ποντικών, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες που εγκρίθηκαν από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατόπιν και λαμβάνοντας ως παράδειγμα από άλλα Κ.Κ.Π., δημιουργήσαμε στον χώρο αυτό, εργαστήρι ξυλογλυπτικής, το οποίο εξοπλίσαμε και θέσαμε σε περιοδική λειτουργία, πριν από τα δύο ετήσια μπαζάρ, που διενεργούσαμε αρχικά με τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών Αγίου Ανδρέα και κατόπιν με τον Σύλλογο – Αδελφότητα Γυναικών Αγία Ειρήνη η Ορφανοτρόφος. Με τα έσοδα από τα μπαζάρ, τα οποία ήταν απολύτως νόμιμα και εγκεκριμένα από την Δ.Ο.Υ. Ρόδου για λογαριασμό των Συλλόγων, καλύπτονταν διάφορες ανάγκες όλων των δομών και των περιθαλπόμενων. Πολύ σημαντικό στη δράση αυτή, ήταν το γεγονός, ότι μετά την κατασκευή των αντικειμένων, αυτά μετατρέπονταν (γυάλισμα, βάψιμο κλπ) σε χρηστικά αντικείμενα από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους μας, ως εργοθεραπεία. Τα δε μπαζάρ μας ήταν στην κυριολεξία ημέρες γιορτής για όλους όσους συμμετείχαν. Η νέα διοίκηση, για τους δικούς της λόγους, αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του εργαστηρίου, θεωρώντας την επικίνδυνη για την ασφάλεια των δύο εργαζομένων που απασχολούνταν σε αυτή, το δε κτίριο (στο οποίο είχαμε κατασκευάσει και δωμάτιο φύλακα της δομής), σήμερα όπως μαθαίνουμε, μετατράπηκε σε γραφείο του κ. Αρφαρά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση θα αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή και θα επαναλειτουργήσει το εργαστήρι ξυλογλυπτικής, τώρα δε μάλιστα που η συγκυρία είναι τέτοια, που Πρόεδρος δηλαδή της δομής είναι ένας άνθρωπος που έχει την ειδικότητα του γιατρού ασφαλείας.
 • Λαμβάνοντας υπόψιν μας τις πιο σύγχρονες απόψεις θεραπευτικών παρεμβάσεων σε παιδιά ΑμΕΑ, υλοποιήσαμε, παρά τις διάφορες αντιδράσεις που υπήρξαν, πρόταση ιπποθεραπείας δύο εργαζομένων μας, τους οποίους εκπαιδεύσαμε σε σχετικό κέντρο και οι οποίοι κατόπιν, σε συνεργασία με τοπικούς ιππικούς ομίλους, εφάρμοσαν με ιδιαίτερη επιτυχία, όλα όσα έμαθαν και με αποτελέσματα, άμεσα ορατά στα παιδιά που συμμετείχαν.
 • Στα πλαίσια της εξωστρέφειας των περιθαλπόμενων, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος και στις εκδρομές αυτών. Έτσι ξεκινήσαμε πρώτα από τα μεγάλα παιδιά του Παρατήματος Προστασίας του Παιδιού, τα οποία τα τέσσερα χρόνια της θητείας μας, γνώρισαν σχεδόν όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα (μέρος της Πελοποννήσου, Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Σαμοθράκη) και έφτασαν έως την Ανδριανούπολη της Τουρκίας, τις 7 λίμνες στην Ρίλα της Βουλγαρίας, σε πανέμορφες πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στους Άγιους Σαράντα και στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Διοργανώθηκε εκπαιδευτική εκδρομή, αρχικά στο Εβραϊκό Μουσείο και στην Ακρόπολη των Αθηνών και κατόπιν στο Άουσβιτς της Πολωνίας, με συνοδό και ξεναγό μας, τον Πρόεδρο των Ελλήνων Εβραίων Απογόνων του Ολοκαυτώματος. Παρουσιάσαμε με συμμετοχή ΑμΕΑ περιθαλπόμενων τριών δομών μας, χορευτική παράσταση με τοπικά χαρακτηριστικά (μελεκούνι) που διοργάνωσαν οι θεατρολόγοι και μουσικολόγοι νέοι επιστήμονες, στο σχετικό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού & Αναπηρίας στην Καρδίτσα και βραβευτήκαμε πολλαπλώς για αυτό. Υλοποιήσαμε Χριστουγεννιάτικη εκδρομή των μικρών παιδιών μας, στην Αθήνα και στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, όπου επισκεφθήκαμε και το σχετικό μουσείο του Ολοκαυτώματος. Επί τρία συναπτά έτη, στέλναμε σε κατασκήνωση στην Λεπτοκαρυά, με πολλές δυσκολίες, αλλά με την αρωγή εθελοντών του προσωπικού μας, 6 – 7 παιδιά από τον Άγιο Ανδρέα. Συμμετείχαμε με περιθαλπόμενους των Κολυμπίων, στα εγκαίνια δομής στον Αμπελώνα Λάρισας, του αντίστοιχου Κ.Κ.Π. μαζί με περιθαλπόμενους των Κ.Κ.Π. από όλη την Ελλάδα. Συμμετείχαμε σε ημερήσιες εκδρομές σε νησιά, με περιθαλπόμενους από τα Κολύμπια και το Χαραλάμπειο, σε συνεργασία με την Πρόνοια του Δήμου και την χορηγία και τα πλοία του κ. Σπανού. Όλες σχεδόν αυτές οι εκδρομές, γίνονταν με έγγραφες εγκρίσεις από το Υπουργείο, με οδηγίες που μας έδωσε ο Επίτροπος για να είναι καθ’ όλα νόμιμες, με οικονομική μέθοδο την έκδοση Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής (Χ.Ε.Π.) και εν τέλει και με προληπτικό και με κατασταλτικό έλεγχο. Στις εκδρομές πολλές φορές φιλοξενηθήκαμε σε άλλα Κ.Κ.Π. και επιπλέον φιλοξενήσαμε κι εμείς, για δεκαπέντε μέρες, στη δομή του Ορφανοτροφείου, στον όροφο που ανοίξαμε, παιδιά του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού Φιλιατρών και Ιωαννίνων. Δεν μετανιώνουμε λοιπόν ούτε για ένα ευρώ που ξοδέψαμε, νομιμότατα, για όλες αυτές τις δράσεις, γιατί είδαμε στα μάτια των παιδιών μας και των περιθαλπόμενων που συμμετείχαν, τα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Ο κ. Αρφαράς αν θέλει, ας συνεχίσει να διαφωνεί και ας το ονομάζει σπατάλη.
 • Κάθε χρόνο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι μας, έλεγχαν τους κρουνούς και το σύστημα πυρασφάλειας και βεβαίωναν την καλή λειτουργία τους, όπως επίσης γινόταν αναγομώσεις των πυροσβεστήρων όλων των δομών μας. Επιπλέον με προσφορά των ιδιοκτητών βαρέων σκαπτικών μηχανημάτων, ανοίξαμε νέο δρόμο (δεύτερο) διαφυγής, ενώ σε ετήσια βάση, με την συνδρομή του στρατού, φροντίζαμε για την αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου και την συντήρηση των δρόμων διαφυγής. Επίσης ολοκληρώσαμε μαζί με την βοήθεια της Πυροσβεστικής την Πυρασφάλεια του Αγίου Ανδρέα, με πολύ μεγάλη δυσκολία λόγω αυθαίρετων κατασκευών που έχουν προσαρτηθεί στο αρχικό κτίριο και λόγω έλλειψης ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
 • Είναι μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας. Ο σχετικός νόμος για τις μελέτες δημοσίων έργων δεν επιτρέπει όπως ίσως θα ξέρετε αναθέσεις μελετών σε μηχανικούς και προβλέπει εναλλακτικά προγραμματικές συμβάσεις με οργανισμούς που διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό, κατά τη διάρκεια της θητείας μας, ούτε με τον Δήμο Ρόδο, ούτε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας σε αμφότερους. Ευχόμαστε, η παρούσα διοίκηση, να τύχει της αρωγής αυτής, ούτως ώστε να βελτιωθούν όχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και για να νομιμοποιηθούν και οι αυθαίρετες κατασκευές που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν σε κάποιες από τις δομές μας. Επιπλέον η σύμπραξη αυτή θα έχει και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα για όλες τις απαιτούμενες μελέτες (πυρασφάλειας, μονώσεων, στηθαίων κλπ).
 • Τα οχήματα είναι πράγματι πολύ παλιά. Κάθε όμως χρόνο φροντίζαμε για την συντήρηση και την επισκευή τους. Δεν είχαμε όμως την δυνατότητα να τα αντικαταστήσουμε, γιατί αυτό απαιτεί ειδικές διαδικασίες προμηθειών και εγκρίσεων όπως γνωρίζετε. Καταφέραμε όμως και ήμασταν οι μοναδικοί σχεδόν από όλα τα Κ.Κ.Π., να αποκτήσουμε με παραχώρηση, ένα πούλμαν 54 θέσεων, που προέρχονταν από κατάσχεση του ΟΔΔΥ και το οποίο αφού επισκευάσαμε ώστε να είναι απολύτως ασφαλές, θέσαμε στην υπηρεσία των δομών μας. Να αλλάξουμε πάντως στόλο οχημάτων, ήταν αδύνατον κατά τη θητεία μας.

Κύριε Αρφαρά,

Αυτοί ήμασταν εν συντομία εμείς, που ισχυρίζεστε με τόσο ανεξήγητο μένος, ότι συγκαλύπτει η υπόλοιπη νυν διοίκηση. Δεν έχουμε τίποτε, ούτε να κρύψουμε, ούτε να φοβηθούμε, από τις συκοφαντικές, ανυπόστατες και αόριστες καταγγελίες σας. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε και πετύχαμε αυτά τα λίγα που αναφέρουμε. Ευχαριστούμε δε για αυτό, όλους όσους στάθηκαν αρωγοί μας, το προσωπικό των δομών μας και τους πολλούς ανώνυμους εθελοντές και δωρητές των ιδρυμάτων που τα στηρίζουν τόσα χρόνια. Αν κάποιους τους αδικήσαμε τους ζητάμε συγγνώμη, είχαμε πάντα όμως καλές προθέσεις και σίγουρα όποιος δουλεύει κάνει και λάθη.

Έχουμε όμως την εντύπωση ή μάλλον την βεβαιότητα, ότι όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από μέρους σας, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών σε τοπικό επίπεδο. Όποιος παρακολουθεί τι συμβαίνει παράλληλα και δημόσια, είναι εύκολο να το καταλάβει.

Θα σας παρακαλέσουμε λοιπόν κύριε Αρφαρά, να μας κρατήσετε έξω και μακριά από όλες αυτές τις ίντριγκες και να κοιτάξετε να επιλύσετε αθόρυβα όσα σας χωρίζουν, διότι το μόνο που πετυχαίνετε με αυτές τις συμπεριφορές, είναι αφενός να σπιλώνετε συνειδήσεις και υπολήψεις και αφετέρου να τραυματίζετε την εικόνα των Ιδρυμάτων στα μάτια της Ροδιακής κοινωνίας και να «υπονομεύετε» αυτή καθ’ αυτή την λειτουργία τους. Και όλο αυτό πραγματικά δεν σας τιμά.

Τέλος θα μας επιτρέψετε μια μικρή διόρθωση σε αυτά που διαβάσαμε ότι είπατε. Ως μέλος του Δ.Σ. και ως Α΄ Αντιπόεδρος, θα έπρεπε να ξέρετε ότι τα Προνοιακά Ιδρύματα, δεν ανήκουν εδώ και πολλά χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, αλλά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσων.

Ρόδος, 30 Απριλίου 2020

Γιάννης Μαρίνος πρώην Πρόεδρος Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α.

Κυριάκος Κασάπης πρώην Αντιπρόεδρος Παρατήματος ΑμΕΑ

Μαριάνθη Γεωργαλλίδου πρώην Αντιπρόεδρος Παρατήματος Προστασίας του Παιδιού

Μίκα Κελεπέρα πρώην μέλος Δ.Σ.

Editorial

Διαφήμιση