Διαφήμιση

 

 

 

User login

Το Δημόσιο θα διεκδικήσει και τα 3 δισ. από τη Novartis

 

Το σκάνδαλο της Novartis αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος σε μία περίοδο που αλλεπάλληλες κυβερνήσεις με διαδοχικά προγράμματα λιτότητας περιέκοψαν μαζικά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Στα 23 δισ. ανέρχεται συνολικά η ζημία από τη φαρμακευτική δαπάνη με τα 3 από αυτά να αφορούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη φαρμακευτική.

Τη στιγμή που η δικογραφία για το σκάνδαλο, το οποίο η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει με πολλά εμπεριστατωμένα δημοσιεύματα από τις αρχές του 2017, διαβιβάστηκε στη Βουλή και σε αυτήν περιλαμβάνονται δέκα σημαίνονται πολιτικά πρόσωπα το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται αποφασισμένο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, παράλληλα, με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, να διεκδικήσει και να εισπράξει ολόκληρο το ποσό των τριών δισ. ευρώ από την εταιρεία Novartis.

Νωρίτερα η δικογραφία εστάλη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα που αφορούν σε παθητική δωροδοκία, παθητική δωροληψία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια είναι οι:

  • Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015,
  • Παναγιώτης Πικραμμένος, πρωθυπουργός από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012,
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009,
  • Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012,
  • Ανδρέας Λυκουρέντζος, υπουργός Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013,
  • Μάριος Σαλμάς, αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013,
  • Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014,
  • Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014,
  • Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015
  • Γιώργος Κουτρουμάνης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012,

Παράλληλα, η δικογραφία περιλαμβάνει και τις καταγγελίες των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου και Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου για μη τιμολόγηση των φαρμάκων στις αρχές του 2015.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε γνωστό ότι, με βάση την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η δικογραφία δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κάθε ενδιαφερόμενος κατά σειρά προτεραιότητας θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο γραφείο 131 του πρώτου ορόφου της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου.

Τρία δισ. ζημία, πενήντα εκατομμύρια μίζες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα χρήματα που φέρεται να διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο είναι της τάξης των τριών δισ. ευρώ.

Βασικό στοιχείο της δικογραφίας -από τις οποίες προκύπτει και η διακίνηση της μίζας- είναι οι καταθέσεις τριών προστατευομένων μαρτύρων που θεωρούνται αξιόπιστες από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι είναι κοντά στα επίδικα γεγονότα, όπως διευκρίνιζε εισαγγελική πηγή.

Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας (50 εκατ. ευρώ), φέρεται να διακινήθηκαν πριν από την εποχή του πρώτου μνημονίου (2010) σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.

Ισχυροί τριγμοί στον πολιτικό κόσμο

Το σκάνδαλο της Novartis και η εμπλοκή ονομάτων πρώην πρωθυπουργών και κορυφαίων υπουργών έχει δημιουργήσει μία ακόμη μεγάλη εστία έντασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Όλοι οι πολιτικοί των οποίων τα ονόματα έχουν εμπλακεί αρνούνται την όποια ανάμειξη και επιτίθενται στην κυβέρνηση.

Από την Πάτρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε εκ νέου για το θέμα από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σκάνδαλο μεγατόνων που συγκλονίζει την ελληνική πολιτική ζωή» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση -με την απαραίτητη σοβαρότητα και τον απόλυτο σεβασμό στο Νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής- θα πράξει τα δέοντα, ώστε όλες οι έρευνες να πάρουν το δρόμο τους και να καταλήξουν με τον πιο καθαρό και νόμιμο τρόπο, εκεί που πρέπει να καταλήξουν».

Συνέστησε «ψυχραιμία» στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Μήνυση κατά Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου από Σαμαρά

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ έκανε λόγο και για «συνεργούς».

Αναλυτικά η δήλωση:

Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον 'Αρειο Πάγο, μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού Σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους.

«Επανάληψη ως φάρσα»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας έξω από τη Βουλή, τόνισε ότι εξέτασε τον φάκελο και σημείωσε πως «τα ουσιαστικά στοιχεία του φακέλου αυτού, είναι μόνον τρεις καταθέσεις, ανώνυμων, απροσδιόριστων, “προστατευομένων” μαρτύρων.

«Μαρτύρων προστατευομένων από τη δημόσια εξέτασή τους, με φανερό το πρόσωπό τους ώστε να μπορεί να αντικρουστεί ο οχετός συκοφαντιών που εκπέμπουν εναντίον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Διαχρονικά, επί δεκαετίες ολόκληρες. Η αξιολογική μου κρίση είναι εύκολη γιατί η αναφορά στο δικό μου όνομα είναι περιθωριακή και αστεία, τελείως παρεμπίπτουσα. Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Θύμισε, ακόμη, την εμπειρία του 1989 δηλώνοντας: «Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα. Για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας. Και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει αυτή την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα, ή εν πάση περιπτώσει αν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιον και για κάποτε, αυτό ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα, για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Η ανακοίνωση της Novartis

Μετά τις εξελίξεις η εταιρεία στην Ελλάδα εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης, σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές

http://www.efsyn.gr/arthro/dimosio-tha-diekdikisei-kai-ta-3-dis-apo-ti-n...

Γράφεις ελεύθερα...

Από ΠΙΝΟΣΕΤ σε ΟΜΠΑΜΑ μια ΔΕΘ δρόμος

http://www.readfree.gr/node/12555

 

Editorial

50 ΧΡΟΝΙΑ - Απλά... ΒΑΠ!

http://www.vap.gr

Η ΒΑΠ έχει ως έδρα την Ρόδο αλλά δραστηριοποιείται σε όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά σας από το 1967, με το ίδιο μεράκι και όρεξη στηρίζουμε τον τόπο που μας έχει στηρίξει τόσα χρόνια! Αναψυκτικά, νερό, χυμοί, μπύρα, τσάι με γεύσεις και τόσα άλλα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των καταναλωτών.

Διαφήμιση